top of page

Gordel

Het correct gebruiken van de gordel en het kinderzitje zijn kleine ingrepen die de ernst van een ongeval toch sterk kunnen verminderen. Controleer daarom bij het vertrekken met de wagen altijd of iedereen goed is vastgeklikt.

Logo 2b.png
brown-teddy-bear-wearing-car-seat-belt 2.jpg

Gordel en zitje vastklikken

​1. Gordel
 

Het dragen van de autogordel is altijd verplicht, zowel voorin als achterin. 

Het dragen van een gordel doe je voor je eigen veiligheid . Uit studies is gebleken dat bij een verkeersongeval het dragenvan de gordel voorin zorgt voor 25% minder kans om ernstig gewond te raken en maar liefst 40% minder kans op overlijden. Achterin de auto heb je met gordels om 20% minder kans om ernstig gewond te raken en 30% minder kans op overlijden.

Je vastklikken kost helemaal geen moeite en doe je in een oogwenk. Je verliest er dus geen tijd mee, zelfs al maak je slechts een ritje van vijf minuten.

Hieronder kun je  heel wat interessante links vinden rond de algemene regels, uitzonderingen rond het dragen van de gordel, boetes en straffen bij het niet dragen van de veiligheidsgordel hoe de gordel correct moet worden gedragen: 

Er bestaan ook nog heel wat misverstanden rond het dragen van de gordel zoals hieronder toegelicht. Klik op de onderstaande links voor meer info: 
 

 

 

 

2. Kinderen vastklikken

Kinderen tot 1,35 meter moet je altijd verplicht in een aangepast kinderzitje vervoeren.

Uit cijfers van Vias blijkt dat drie op de vier kinderen niet correct vastgeklikt zitten in de auto. Dat betekent dat ze niet in een aangepaste stoel zitten volgens hun lengte of gewicht, of dat ze hun gordel niet op de juiste manier of zelfs helemaal niet dragen. 

 

Kies voor de juiste autostoel. Het type autostoel dat je gebruikt, heeft niet te maken met de leeftijd van je kind maar wel met zijn of haar lengte en gewicht. 

 

Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje. Ook bij lage snelheden en korte ritten!

 

Hieronder kan je als ouders meer informatie vinden rond de regelgeving van kinderzitjes in gewone auto’s en in bussen, taxi’s en oldtimers: 
 

 

De onderstaande links tonen hoe je een correct kinderzitje kiest, de verschillende soorten kinderzitjes en hoe je je kind correct vastklikt. 

 

Gordel kind.jpg
bottom of page